PENUNTUT Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengharumkan nama negara apabila memperoleh skor tertinggi di Malaysia dan juga dunia dalam Sijil Profesional Program Perakaunan - Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (CAT-ACCA).

Zaim Syahmi Yusnuzam Azirul, 19, memperoleh skor 96 peratus bagi kertas Asas Pengurusan Kewangan (FFM) Sesi Disember 2018.

 
Kejayaannya itu membolehkannya diumumkan pemenang hadiah utama FFM dalam satu majlis penyampaian pingat di Kuala Lumpur, Selasa lalu.
 

Penuntut Fakulti Perakaunan UiTM itu berkata, dia meminati bidang perakaunan sejak sekolah menengah lagi.

KUALA LUMPUR, 22 Jun (Bernama) -- Bank Simpanan Nasional (BSN) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) berkerjasama melaksanakan Projek Perintis Analitik Usahawan Kewangan Mikro bagi menambah baik pengurusan perakaunan pelanggan-pelanggan BSN Micro/i.

BSN dalam kenyataan hari ini berkata, UiTM melalui penglibatan para pensyarah dan pelajar Fakulti Perakaunan, Puncak Alam akan mengguna pakai perisian perakaunan “SPS Lite yang dibangunkan khas oleh firma perakaunan SALIHIN.

“Perisian perakaunan ini dapat membantu pelanggan-pelanggan BSN Micro/i memantau aktiviti kewangan perniagaan dan secara tidak langsung meningkatkan perniagaan mereka agar lebih berdaya saing dan kompeten dalam pengurusan kewangan,” katanya.

Ketua Eksekutif BSN Datuk Yunos Abd Ghani berkata projek perintis itu berlangsung selama enam bulan bermula April 2019 dan akan berakhir pada Oktober 2019.